fbpx

NET METERING

NET METERING

Το σύστημα φωτοβολταϊκών με net metering ή αλλιώς με ενεργειακό συμψηφισμό επιτρέπει στον παραγωγό να αποθηκεύει προσωρινά την περίσσεια ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό του στο δίκτυο και να την χρησιμοποιεί όταν την χρειαστεί. Με λίγα λόγια το δίκτυο λειτουργεί σαν μια τεράστια μπαταρία.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ

Φωτοβολταϊκά με net metering μπορούν να εγκαταστήσουν ιδιώτες, επιτηδευματίες, επιχειρήσεις, αγρότες ή ενεργειακές κοινότητες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ή έχουν το δικαίωμα νόμιμης χρήσης.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να εγκατασταθούν σε στέγη, δώμα, πέργκολα, στέγαστρο, επί εδάφους, σε σκεπή αγροτικής αποθήκης ή σε οικίσκο γεώτρησης εφόσον υπάρχει ενεργή παροχή ρεύματος.

ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσότερων συστημάτων σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας εφόσον υπάρχει η συναίνεση του συνόλου των ιδιοκτητών και αποδεικνύεται με έγγραφη συμφωνία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τα βήματα που απαιτούνται είναι τα εξής:

 • Υπολογίζουμε την μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας από λογαριασμούς προηγούμενων ετών. Συνυπολογίζουμε τυχόν μελλοντική τοποθέτηση αντλίας θερμότητας ή σταθμού φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.
 • Μελέτη με διαστασιολόγηση και επιλογή του εξοπλισμού που πρόκειται να εγκατασταθεί που συνοδεύεται από κατόψεις, μονογραμμικά σχέδια, τεχνική περιγραφή και τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού.
 • Αίτηση στο τοπικό γραφείου του ΔΕΔΔΗΕ με συνημμένα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 • Εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης
 • Υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης με ταυτόχρονη καταβολή της σχετικής δαπάνης (ξεκινά από 372€) εντός 60 ημερών.
 • Αίτηση κατάρτισης Σύμβασης Συμψηφισμού στον εκάστοτε πάροχο που ανήκει η παροχή.
 • Υπογραφή την Σύμβασης Συμψηφισμού για 25 έτη
 • Αγορά και πιστοποίηση του μετρητή στα εργαστήρια του ΔΕΔΔΗΕ.
 • Εργασίες εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού σταθμού εντός 12 μηνών από την Σύμβαση Σύνδεσης.
 • Υποβολή αίτησης ενεργοποίησης στον ΔΕΔΔΗΕ.
 • Ενεργοποίηση του συστήματος από συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

 • Υποχρεωτική η ύπαρξη ενεργού παροχής ρεύματος
 • Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας να είναι εξοφλημένοι ή διακανονισμένοι
 • Έχουμε νόμιμη χρήση του χώρου
 • Εγκαθίσταται στον ίδιο ή σε όμορο χώρο με την παροχή ρεύματος
 • Κάθε σύστημα αντιστοιχίζεται με μια παροχή.
 • Ο συμψηφισμός γίνεται σε ετήσια βάση. Τυχόν πλεόνασμα μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο. Στο τέλος της τριετίας τυχόν πλεόνασμα χάνεται.
 • Η χρέωση ΥΚΩ υπολογίζεται για την συνολική κατανάλωση ενέργειας ενώ η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ενέργεια που απορροφούμε από το δίκτυο.
 • Η σύμβαση συμψηφισμού έχει διάρκεια 25 έτη.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΣΩ ΜΠΑΤΑΡΙΑ;

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης – μπαταρία ωστόσο πρέπει να προβλεφθεί το σύστημα να μην έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ισχύ από την μπαταρία στο δίκτυο αλλά και το αντίστροφο.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΗΣΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Εάν το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο και ο κορεσμός δεν οφείλεται στην υπέρβαση του ορίου στάθμης βραχυκύκλωσης στον ζυγό ΜΤ τότε δύναται ο ΔΕΔΔΗΕ να ζητήσει το σύστημα μας να μην έχει την δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο – zero feed in – συνεπώς δεν εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα οφέλη του net metering.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Έστω τετραμελής οικογένεια με ετήσια κατανάλωση ενέργειας 6.000kWh. Υπολογίζοντας χρέωση ενέργειας 0,16€/kWh καθώς και χρεώσεις μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ, ΦΠΑ προκύπτει τελική τιμή ενέργειας 0,2397€/kWh. Άρα η οικογένεια πληρώνει για την ενέργεια της 1.450,17€.

Εάν εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με net metering ισχύος 4kWp θα της κοστίσει 8.000€. Με τον ενεργειακό συμψηφισμό η οικογένεια τώρα θα πληρώνει ετήσιο λογαριασμό 361,81€ και άρα θα έχει όφελος 1076,56€ ανά έτος. Η απλή απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε 8 έτη ενώ το όφελος στον λογαριασμό ρεύματος στην διάρκεια ζωής του έργου (25 χρόνια) ανέρχεται στα 19.616,14€ !

Έστω η ίδια οικογένεια τοποθετήσει μια αντλία θερμότητας για την θέρμανση της κατοικίας της. Τότε η ετήσια κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται στα 9.500kWh. Υπολογίζοντας χρέωση ενέργειας 0,16€/kWh καθώς και χρεώσεις μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ, ΦΠΑ προκύπτει τελική τιμή ενέργειας 0,2679€/kWh. Άρα η οικογένεια πληρώνει για την ενέργεια της 2.544,94€.

Εάν εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με net metering ισχύος 6,5kWp θα της κοστίσει 10.000€. Με τον ενεργειακό συμψηφισμό η οικογένεια τώρα θα πληρώνει ετήσιο λογαριασμό 795,53€ και άρα θα έχει όφελος 1749,42€ ανά έτος. Η απλή απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε 6 έτη ενώ το όφελος στον λογαριασμό ρεύματος στην διάρκεια ζωής του έργου (25 χρόνια) ανέρχεται στα 31.841,27€ !

Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία καθώς και για εκτίμηση κόστους για το δικό σας έργο παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή στείλτε μας email ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Διεύθυνση
Τηλέφωνο
ΕΣΠΑ 2014-2020
© 2023 Enelec Engineering · All rights reserved 
Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου
Icons made by Freepik from
www.flaticon.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram